Sunday, August 24, 2014

Το Ice Bucket Challenge και οι συνήθεις κομπλεξικοί

Για κάποιους που δήθεν αρέσκονται στους ευγενείς σκοπούς, αυτή η καμπάνια έγινε δυστυχώς αφορμή να βγάλουν τα κόμπλεξ τους



Τις τελευταίες ημέρες γίνεται της πουτάνας στα social media με το Ice Bucket Challenge, όπως θα έχετε διαπιστώσει ήδη.

Τι είναι όμως το Ice Bucket Challenge;

Eίναι μια πανέξυπνη ιδέα που βασίζει την εξάπλωση της στην αδιαμφισβήτητη διεισδυτικότητα των social media ώστε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την νόσο A.L.S (Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) ή πιο γνωστή ως νόσος Γκέρινγκ. Μια νόσο η οποία από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ο χρόνος ζωής που απομένει, μόνο στο 4% των περιπτώσεων ξεπερνά τους 39 μήνες στο σύνολο. Οπότε όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος που δεν είναι στόκος, δεν είναι παίξε γέλασε για όσους πάσχουν από αυτή.

Ο σκοπός του Ice Bucket Challenge λοιπόν αφορά την πρόκληση που γίνεται σε κάποιον στο να ρίξει επάνω του παγωμένο νερό, με ή χωρίς, κομμάτια πάγου, να το τραβήξει βίντεο, να το ανεβάσει στα social media προκαλώντας και άλλους να το κάνουν, ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη νόσο, αλλά και οι δωρεές προς την A.L.S Association για την χρηματοδότηση της έρευνας κατά της νόσου.

Μάλιστα οι δωρεές έχουν φτάσει από τις 29 Ιουλίου ως και τις 21 Αυγούστου στο ποσό των 41εκ δολλαρίων, το οποίο συνεχώς ανεβαίνει και έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως αυτό το ποσό ήδη έχει φτάσει τα διπλά λεφτά σε σχέση με τις δωρεές που γίνοντουσαν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς αυτή τη viral καμπάνια.

Μιλάμε δηλαδή για μια απόλυτα πετυχημένη κίνηση, η οποία κατάφερε να παράγει τόσο
ευαισθητοποίηση για τη νόσο, όσο και χρήματα για την ιατρική έρευνα που γίνεται για να βρεθεί  θεραπεία. 

Eπιτυχία όπως και να το κάνεις, ακόμα και αν κάποιοι ανάμεσα στους πάρα-πάρα πολλούς που το κάνουν, το έκαναν για τον οποιοδήποτε διαφορετικό λόγο. Κάτι που φυσικά δεν έχει καμία απολύτως σημασία, μιας και αυτό που ήθελε να πετύχει η καμπάνια το πέτυχε και συνεχίζει να το πετυχαίνει ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, καθώς το μύνημα της είναι πάντα εκεί και παραμένει στη πρώτη γραμμή.

Δυστυχώς όμως, ανάμεσα μας ζουν διάφορα "άτομα" τα οποία είχαν το θράσος να ξεκινήσουν ένα ξεφτιλισμένα φτηνό παιχνιδάκι εντυπώσεων, υποστηρίζοντας πως το νερό από τους κουβάδες --ξεχνώντας να αναφέρουν επίτηδες, τον ευγενή σκοπό για τον οποίο γίνεται αυτό και τα εκπληκτικά αποτελέσματα που φέρνει-- πάει χαμένο, παρουσιάζοντας τους συμμετέχοντες ως αναίσθητα χαζούς επικίνδυνους που απλά χύνουν κουβάδες με νερό, ενω σε περιοχές της Αφρικής υπάρχει λειψυδρία και ξηρασία και τα...αφρικανάκια διψάνε.

Μιλάμε για δύο εντελώς άσχετα πράγματα μεταξύ τους (καμπάνια ALS-λειψυδρία), που μόνο ένας βολικός ηλίθιος ή αφελής θα μπορούσε να πάρει στα σοβαρά. Επειδή όμως από βολικούς ηλίθιους και αφελείς, έχουμε μπόλικους, δεν άργησε αυτή η δήθεν "επιχειρηματολογία" να γίνεται αποδεκτή και να αυξάνεται.

Αποτέλεσμα; Οι εμπνευστές αυτού του πάμφθηνου παιχνιδιού εντυπώσεων, οι οποίοι διακατέχονται από "ιδεολογικές" αγκυλώσεις και κόμπλεξ προς την χώρα προέλευσης της καμπάνιας και όσων ρίχνουν τους κουβάδες στα κεφάλια τους (καταραμένο 1989 τους άφησες ορφανούς) να βαράνε το ντέφι και να παρασύρουν τους βολικούς ηλίθιους --που περιέργως χωρίς να είναι αναγκαίο να προέρχονται από την ίδια "ιδεολογική μήτρα" έχουν παρόλα αυτά "γαλουχηθεί" επίσης με διάφορους πομπούς και μέσα εδώ και δεκαετίες με παρόμοιες αγκυλώσεις και κόμπλεξ προς την χώρα προέλευσης της καμπάνιας και για αυτό είναι βολικοί άλλωστε-- σε μια γκεμπελίστικη αναμετάδοση αγκυλώσεων με καμουφλάζ το σύνδρομου της "μητέρας τερέζας" και το σύνδρομο του "ηθικού μεσσία".

Το αποκορύφωμα ήταν η απεικόνιση αυτού του παμφθηνού παιχνιδιού εντυπώσεων με μορφή φωτογραφίας, την οποία λογικά κάπου θα την έχετε ήδη δει να βόσκει στα social media και την οποία εγώ αρνούμαι να βάλω.

Αν δεν την έχετε δει, στο επάνω μέρος της έχει συμμετέχοντες στο Ice Bucket Challenge (τονίζοντας την χώρα προέλευσης τους, στοχοποιώντας την δηλαδή) και στο κάτω μέρος ένα αφρικανάκι  που προσπαθεί να πιεί μια μικρή ποσότητα νερού. 

Αυτή η ξεφτυλισμένα φθηνή οπτική έκδοση αυτού του παιχνιδιού, όπως και η μη οπτική, αγνοεί επίτηδες τον λόγο που κουβάδες με νερό αδειάζουν σε κεφάλια και αγνοεί ότι η καμπάνια απέδωσε και αποδίδει συγκεντρώνοντας 41εκ δολλάρια μέχρι στιγμής στη μάχη κόντρα σε μια θανατηφόρα νόσο (39 μήνες μ.ο ζωής).

Το μόνο που βλέπει είναι οι άδειοι κουβάδες καθώς μοναδικός σκοπός αυτής της κατάπτυστης αηδίας, είναι να ταίσει αγκυλώσεις και να προκαλέσει τους γνωστούς κομπλεξικούς, "ξυπνατζίδικους" και γιατί όχι, ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς (τους προκαλεί ήδη) για την εθνικότητα των συμμετέχοντων στη καμπάνια,  χρησιμοποιώντας ως καμουφλάζ το σύνδρομο "μητερο-τερεζοσύνης" με αφορμή μερικά χυμένα γαλόνια νερού και το...αφρικανάκι στο "επίκεντρο", το οποίο --όπως υποννοεί η φωτογραφία-- αν δεν υπήρχε η καμπάνια Ice Bucket Challenge ή ακόμα καλύτερα οι άνθρωποι της συγκεκριμένης εθνικότητας, θα έλυνε το πρόβλημα του...  

Πραγματικά η  συγκεκριμένη φωτογραφία κάνει τον «ιδεολογικό ξάδερφο» κάποιων...ονόματι Γκέμπελς, να μοιάζει νάνος μπροστά τους και την πιο άμεση σε συγγένεια ΠΡΑΒΔΑ να μοιάζει με μπακαλοτέφτερο...

Σε απλά ελληνικά δηλαδή, χέστηκαν για την νόσο ALS και χέστηκαν για το "αφρικανάκι". Ένας επικίνδυνα άσχετος και ξεφτυλισμένα φτηνός-αλλά ταυτόχρονα κλαψομούνικος & πιασιάρικος συναισθηματικός- συνειρμός είναι το αφρικανάκι. Ένα plot device για δημιουργία εντυπώσεων είναι και τίποτα παραπάνω. Το θέμα τους ήταν απλά να βρεθεί μια κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να διαφημίσουν τις διάφορες αγκυλώσεις τους (θυμηθείτε για παράδειγμα τι γινόταν το μήνα που είχαμε Μουντιάλ με δαύτους)  μπας και τσιμπήσουν κάναν αφελή. Αυτή τη φορά έτυχε η αφορμή να είναι μια άκρως επιτυχημένη καμπάνια ευαισθητοποίησης για μια αρρώστεια, η οποία λόγω συγκεκριμένης προέλευσης, ενεργοποίησε τις αγκυλώσεις τους.


Αν αύριο βρουν μια άλλη αφορμή και ένα άλλο plot device για να κάνουν τα ίδια, θα δείτε για πότε θα ξεχάσουν ότι χθες παρίσταναν τις "μητεροτερέζες" στο "αφρικανάκι". Αnd that's a fact...To έργο το χούμε ξαναδεί...Κάποια στιγμή όμως αυτό το έργο πρέπει να σταματήσει. Κούρασε και κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να τους ανεχόμαστε και να αυτοφιμωνόμαστε, επειδή αυτοί "γαβγίζουν" και κάνουν περισσότερη φασαρία. Γιατί, αν συνεχίσουμε να τους ανεχόμαστε, οι επικίνδυνοι και οι ηλίθιοι, θα καταφέρουν στο τέλος να γκρεμίσουν τον τοίχο της λογικής...

7 comments:

  1. Βρε κοίτα τι γίνεται στον κόσμο :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βασικά θα δανειζόμουν τη φραση του πυροβολημένου του "λιακό", κοίτα ποιοι ζουν ανάμεσα μας...αλλά εντάξ' δεν θελω μπελάδες.

      Delete
  2. Και ποιος είσαι εσύ που δικαιούσαι να κάνεις καμπάνιες και φιλανθρωπικές κινήσεις για θανατηφόρες νόσους; Ένας λευκός προνομιούχος είσαι! Το μόνο που δικαιούσαι είναι να αυτομαστιγώνεσαι κάθε δευτερόλεπτο για να εξιλεωθείς που γεννήθηκες λευκός προνομιούχος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι είναι! Ας πάμε όλοι ως ένδειξη αυτοτιμωρίας να ξεβάψουμε και να αλλάξουμε χρώμα πέφτοντας στο κύπελλο που ναι γεμάτο με coco-pops.

      Delete
  3. Απ' ότι ξέρω, αλλά οι πηγές μου δεν είναι και οι καλύτερες, όταν ξεκίνησε το άις μπάκετ σκοπός ήταν ο καθένας που συμμετείχε να έδινε και από 10 δολάρια. Αλλά επειδή προφανώς δε θα δίνανε πολλοί αυτά τα λεφτά, αν έβαζες αυτό εδώ το χασταγκ #alsicebucketchallenge αν δεν κάνω λάθος αυτόματα κάποιος κάπου πλήρωνε ένα ποσό για το ALS. Το τουίτερ είναι, το φέισμπουκ είναι, κάποια εταιρία; Δεν ξέρω και δεν έχει και τόσο σημασία. Αυτό που ξέρω είναι ότι αν δε βάλεις το χασταγκ δε δίνεται κανένα ποσό. Και δυστυχώς, απ' ότι βλέπω στο φέισμπουκ πολλοί είναι που το κάνουν χωρίς αυτή τη μαλακία # και απλά λένε ποιοι τους προσκάλεσαν και ποιους προσκαλούνε.
    Πάντως ευτυχώς που έγινε καλοκαίρι και όχι χειμώνας γιατί δε νομίζω να είχαν πολλοί τα αρχίδια να το κάνουν χειμώνα με παγωμένο νερό.
    Από κει και πέρα αυτό με το χαμένο νερό και τα Αφρικανάκια είναι ιστορίες γι αγρίους. Σκέψου πόσους κουβάδες νερό πάνε χαμένοι όταν κάνεις μπάνιο ή όταν πλένεις τα πιάτα. Και δε δίνεις και φράγκο για την καταπολέμηση κάποιας νόσου. Διάολε, μόνο το νερό που βάζω κάθε βδομάδα στους καφέδες που πίνω σπίτι είναι πολλοί κουβάδες νερό.
    Μποϊκοτάζ στον καφέ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Από όσω ξέρω γω μόνο από δωρεές είναι η όλη φάση και μόνο από τους συμμετέχοντες. Τεσπα το θέμα ειναι ότι μαζεύτηκαν 41εκ και συνεχίζει. Το ότι στο φβ κάποιος το κάνει στο έτσι και πάλι δεν έχει να λέει, καθώς στην εποχή του ίντερνετ ζούμε, ξέρουμε περί τινός πρόκειται στη τελική. Η πληροφορία και το μύνημα εκεί είναι.

      Μη λες οτι χαλάς νερό σε καφέδες και μπουγάδες...θα σε τραβήξουν φωτογραφία και θα κολλήσουν από κάτω το αφρικανάκι και θα σε κάνουν "meme"...Ικανοί είναι. Απορώ πάντως πως δεν έχουν πάρει χαμπάρι την διαφήμιση της action aid στη τηλεόραση που αφορά τα αφρικανάκια που τα δείχνει...σε μια φαση να παίζουν μπουγέλο (άρα να σπαταλάνε νερό και να κάνουν αυτό για το οποίο κατηγορούν τους συμμετέχοντες στο Ice bucket challenge)...Αλλά ναι ξέχασα εκεί δεν έχει "ψωμί" να το παίξουν "ηθικοί" και "μητεροτερέζες"...

      Delete
    2. Μαλάκα γαμώ τις ιδέες!!! Θα βάλω το φραπέ, πόσους πίνω την ημέρα, θα το μετατρέψω σε λίτρα νερό και από κάτω πόσααφρικανάκια θα είχαν ξεδιψάσει αν δεν έπινα φραπέδες!!!!

      Delete

Hit The Keyboard